tiistai 26. heinäkuuta 2011

Harrastukset part 2. Postcrossing

Muistelen täällä joskus sanoneen kirjoittaneeni melkoisen määrän kortteja maailmalle, mutta en ole selittänyt asiaan sen koommin. No, tässä hieman selitystä tästä harrastuksesta.


Postcrossing

Postcrossing on kansainvälinen korttirinki, jonka perusideana on lähettää ja vastaanottaa postikortteja. Tämä portugalilaisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman. Postcrossing-sivustolla on yli 220 000 rekisteröitynyttä käyttäjää 205 eri maasta (kesäkuu 2011). Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua. Jäsenen täytyy maksaa vain lähettämänsä postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit.

Kärkikymmenikössä eniten kortteja lähettäneiden maiden listalla ovat Suomen lisäksi Yhdysvallat, Saksa, Alankomaat, Venäjä, Kiina, Taiwan, Iso-Britannia, Puola ja Valko-Venäjä. Kesäkuuhun 2011 mennessä suomalaiset ovat lähettäneet yhteensä yli miljoona postikorttia.
Postcrossingin perusajatus on erittäin yksinkertainen. Se on hyvä tapa vaihtaa kuulumisia maailman maiden kanssa, mahdollisesti saada uusia tuttavia ja jopa terästää kielitaitoa. Jotkut aloittavat harrastuksen myös saadakseen ulkomaisia postimerkkejä kokoelmiinsa, osa kerää itse postikortteja.
Postcrossaaminen aloitetaan liittymällä http://www.postcrossing.com/-sivustolle ja syöttämällä osoitteensa sinne. Profiiliin voi kirjoittaa toiveitaan ja asioita itsestään. Aluksi voi lähettää 5 korttia, määrä kasvaa sitä mukaa, miten paljon on itse saanut ja lähettänyt kortteja. Järjestelmä on tehty sellaiseksi, että ei voi periaatteessa saada enempää kortteja kuin on lähettänyt. Kun ottaa uuden osoitteen, saa yksilöllisen koodin, joka on aina eri. Sen avulla vastaanottaja rekisteröi kortin perille saapuneeksi ja näin lähettäjän osoite menee "jaettavien osotteiden listalle" ja näin voi itse saada kortin.
Kortteja voi saada melkein mistä tahansa maasta, itselläni eksoottisin maa taitaa olla Laos.
Tag eli suomalaisittain hippa on epävirallisempaa postcrossailua sivuston foorumilla, johon myös kirjaudutaan sisään. Monet hippailevat siksi, että haluavat lähettää enemmän kuin 5 korttia kerrallaan.
Itse olen tällä hetkellä saanut 380 korttia maailmalta ja lähettänyt 388 (+10 on matkalla). Tällä hetkellä saan lähettää kerralla 15 korttia.
Olen ollut jäsen heinäkuusta 2009 asti ja hetkeäkään en ole katunut! Olen saanut mahtavia kortteja niin maailmalta kuin kotimaastakin ja toivon mukaan monia ihania on vielä matkalla luokseni.


(kuvat google ja weheartit.com)

4 kommenttia:

  1. Hei! Vähän tää kuullostaa mielenkiintoiselta! Vois itsekkin harkita tuota!

    Monesti olet saanut kotimaasta kortin?:)

    VastaaPoista
  2. Tilsa: Mä oon saanut kotimaasta 28 korttia ja lähettänyt 36.
    Asetuksissa on nappula, josta voi "kytkeä" kotimaa-asetuksen pois/päälle, riippuu siitä haluaako saada/lähettää kotimaasta kortteja vai ei.

    Ja se on mielenkiintoista.

    Aiheesta on tulossa toinenkin postaus tässä lähipäivinä ;)

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu! Kiinnostuin tästä heti, kun menin tonne sivuille niin rekisteröidyin sinne!:) Kiitos tästä vinkistÄ!

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla, että sain sinut innostumaan tästä :)

    VastaaPoista